måndag 27 oktober 2008

Corton & dim sum!



Ännu en helg har passerat förbi och i lördags var det dags för nyöppnade Corton. Restaurangen ligger i Tribeca där det annars mest ligger hippa barer. Drew Nieporent hade tidigare en restaurang som hette Montrachet som dom ny har renoverat och bytt namn på samt skaffat en ny partner i form av kökschefen Paul Liebrandt.

Matsalen som rymmer ca 60 platser har vita väggar och går i ljusa färger. Allting väldigt avskalat, skulle kalla det för en modern lyxig fine dining-restaurang.

Nu till maten den här menyn (110$) var det som fick slinka ner:

  • Sjöborrerom med konbu gelé och blomkålscréme

  • Ballotine på regnbågslax, caviar och sakecréme

  • Piggvar med kryddig mandelcrust, pumpa och svart vitlök

  • Oxfilé med rödbeta, potatisfondant och huckleberries

  • Brillat-Savarin med syrliga körsbär

  • "Créme cake" vaniljglass med smul, spongecake, amaretto och tamarind

  • Gianduja Palette med yuzo och kokos

Jag tycker att menyn startade väldigt trevligt med piggvars-rätten som menyns höjdpunkt. Mattades av något från oxfilé-rätten. Det ska väl sägas att jag blev lite besviken när den landade på bordet, hade tjuvkikat på menyn på deras hemsida och där var det rapphöna som varmrätt på avsmakningsmenyn. Matlagningen var annars riktigt bra med rena och lagom många smaker per tallrik. Fina presentationer som tyvärr blev riktigt dåligt presenterade. Besöket blev nämligen ganska lustigt, ok dom har precis öppnat osv, men den här storsatsningen med alla pengar dom måste plöjt ner i vinkällare, renovering, porslin och christoflebestick. Så har man inte anställt några vassa servitörer?! Nu räknade jag inte exakt, men säg att det var runt 10 personer i matsalen så kändes det som att det var en vass och resten riktiga nybörjare = väldigt nervösa. Vilket som gäst blir en ganska jobbig situation. Fick besticken dukade vid fel sida och man ville hjälpa dom ned med varje tallrik. Jag skulle vilja jämföra det med att dom har köpt en ferrari och utrustat den med cykeldäck!

Betyg 6/10




I söndags var vi med Magnus Albrektsson och några vänner till honom på dim sum-lunch i chinatown. Restaurangen heter Golden Unicorn och är yttligare ett ställe som verkligen måste upplevas. Kölapp intas nere i hisslobbyn och sen när det är dags får man åka upp till sin våning för att gå loss på vagnarna. Jag tror dom har fyra våningar med matsalar och vi räknade till att dom iallafall kunde sätta 200 personer på vår våning. Lite nyfiken på produktionsköket..!! Dom rullar runt med vagnar med dumplingskorgar och andra vagnar med friterat osv. Bara att peka och mumsa! Givetvis även rea, runt 20 dollar/person och då har man gått igenom det mesta och är mer än mätt.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm hade hoppats på lite bättre recension av Corton ?!
Nåja, do får slipa till knivarna till den 13e !
Hälsa Albrektsson !!

Micke sa...

Ja vi kan ju leka med tanken att dom bästa servitörerna hade ledigt...eller att dom hinner få ihop det tills dess!! Nu är det iaf ruggig nedräkning...ett dygn sen sitter jag där!! Ska hälsa Mange!