söndag 9 november 2008

Dovetail

Lördag kväll och middag var bokad på Dovetail. En restaurang som ligger på Upper West Side, där det nu verkar bli allt tätare med fine-dining ställen. Ägare och köksmästare är John Fraser med en bakgrund på bl.a The French Laundry (oklart hur länge, men det ser ju rätt bra ut i CV:n), Taillevent (Paris) och Compass (NYC). Restaurangen har tidigare i år fått väldigt fina recensioner i dom flesta viktiga tidningarna här i NYC med 3/4 i NY-times och 26/30 av Zagat som dom absolut tyngsta, men dom fick inte plats i den röda franska guiden.


Väggarna som är av tegelsten skärmas av med vita och ljusgröna längder som tillsammans med dom mörka träborden skapar en väldigt varm och mysig restaurang, men som på många andra populära restauranger här i NYC blir ljudnivån väldigt hög ju längre kvällen lider (eller börjar jag bli gammal och tråkig...?)


Denna lördag var inget undantag och dom ca 70 platserna i matsalen fylldes snabbt. Vilket personalen tyvärr inte riktigt kunde hantera. Första rätten hann tex landa på bordet innan vi hade fått beställa vin och innan köttvarmrätten bad vi om att få vinlistan igen vilket glömdes bort och vi hann äta upp rätten utan vin... Min uppfattning är att dom hade alldeles för få servitörer med en komunikation mellan borden och köket. Istället hade dom många "runners" som gjorde att tempot mellan rätterna gick fort. Tyvärr blev även matpresentationerna klart sämre när dom mindre kvalificerade servitörerna var osäkra i både språk och vad det egentligen var för något på tallriken.



Meny (110$)

  • Sallad på brysselkål, serranoskinka, manchego och päron
  • Halstrad anklever med créme på grahamkex, fänkål och huckleberries
  • Grillad hummer med blekselleri, rotselleri och grapefrukt
  • Bakad hälleflundra med pumpa, saffran och kantareller
  • Entrecôte med rädisa och potatispuré smaksatt med pepparrot
  • Varm äppelcider med kryddigt skum
  • Tysk chokladkaka med glass på kondenserad mjölk


Menyns höjdpunkter var hummerrätten och fiskrätten som både presentationsmässigt och smakmässigt var överlägsna. Första rätten kändes lite väl simpel och köttvarmrätten med en lövtunn skiva av entrecôte känns så onödigt, entrecôte anser jag ska upplevas med minst 300 gram och i en längre meny går inte det alltså tar man en annan detalj. Fördesserten var väldigt trevlig och slog ut huvudnumret.

Betyg 6/10

4 kommentarer:

Magnus sa...

Shit vad du kör!! Hahaha!
Har du testat TAO? Jag tyckte det stället var kalas! Skitstort och bra puls, skön asiatisk mat.
Ha d gött så hörs vi,
Mange

Micke sa...

Tja Mange, Tao ska undersökas!!

Anonym sa...

Vilket j-vla matrally ?
Kul att äta en skön meny med vatten i glaset !

Micke sa...

Nä, vi får hoppas att dom levererar fullt ut på Blue Hill at Stone Barns!!