torsdag 13 november 2008

Blue Hill at Stone Barns



Det var dags för en utflyktsmiddag! Blue Hill at Stone Barns ligger inte så långt utanför stan, men det är verkligen på landet. Med en tågresa på ca 40 min till Tarrytown och sen en taxiresa på ca 10 min är man framme på gården där det mesta skördas för kvällens måltid. På gården finns även ett enklare café som är öppet under dagarna.


Restaurangen som är en modern lada med svarta järnbalkar i taket istället för trä, målat i vitt och längs en hel vägg är det en härligt grön landskapsmålning. I mitten av matsalen står det ett stort träbord som används som arrangé för servispersonalen och det hela skapar en lantlig känsla. 75 gäster i matsalen och ca 60 i festvåning är kapaciteten och denna onsdag i november är det i stor sett maxat, imponerande! Om man vill åka hit under helgen gäller det att vara het på bokningen!

Här handlar det om 100 % råvarufokus och vi ska bli guidade genom en lång middag med råvaror som är framtagna med ett nära samarbete mellan restaurang och bonde. Det finns inga klassiska menyer med utskrivna rätter utan det står bara ca 100 st nedskrivna råvaror på en hel sida och sen är valet upp till dig: vill du att köket komponerar 6 eller 8 rätter? Har du kanske några egna önskemål eller favoriter? Vi gjorde valet på den större menyn och gav köket fria händer.

Det hela började med ett fantastiskt amusebouche-rally! Cruditéer, torkade rotfruktschips, klubba med svartrot och pancetta, små "hamburgare" med rödbeta, skinka, soyabönor, baconchips, pumpasoppa och anklevercréme med flarn. Ribban var lagd för resten av måltiden. Här är menyn (125$) :


  • Pannacotta på mjölk, soyabönor och morot
  • Makrill med päron och vinnaigrette på grisöra
  • Isbergssallad i sin egna extrakt och fallfrukt
  • Morgonens ägg långsamt bakat med torkade rotfrukter och spenat
  • Pumpagnocchi med svamp och torkat ankbröst
  • Variation på gris (kind, haka, mage och korv) med kålrotspuré och bok choy
  • Naturlig gåslever med quinoa och rökt äppelpuré
  • Hjorthjärta med purpor-brysselkål och tranbär
  • Pumpasoppa med äppelcidergelé, syltad pumpa och äpple- och ingefärssorbet
  • Bayersk spelt med plommon och sorbet på röda druvor
  • Kaka med betor och pistage samt katrinplommon- och armagnacglass
  • Mignardises

Kvällens höjdpunkter var pannacotta-rätten, min personliga favoritgrönsak: isbergssallad, här ett halvt litet huvud hastigt stekt och serverat i sitt egna extrakt - riktigt gott! Desserten med den karamelliserade bayerska spelten och plommon var den bästa på länge.


Det enda matmässigt jag hade att anmärka på var egentligen att vi först fick stekt naturlig gåslever och rätten efter var stekt hjorthjärta. Det blev lite tungt även om portionerna var väl avvägda.

Annars tycker jag att det här är råvarufokus när den är som allra bäst. Inget onödigt fett eller salt utan en riktigt god råvara behandlad med kärlek från bonden till tallrik. Inte som jag tycker det blir allt för ofta att man har tagit en fin råvara från en speciell gård eller producent, men utan att man upplever det på tallriken utan bara för att det ser bra ut på menyn att man har råvaror från den och den gården.

För att vi skulle ha fått en bättre upplevelse helhetsmässigt skulle vi ha åkt ut när det fortfarande var ljust för att få njuta av naturen och på så vis kanske uppskatta middagen ännu mer. Nu kom vi kl 17:30 och det var redan bäcksvart. Sen tycker jag att även om servisen var väldigt bra pålästa om alla råvaror och producenter kändes det som att dom saknade att få gästen att känna sig speciell. Där får man väl ändå säga att fokusen på råvaran gick för långt.

Betyg 8,5/10

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var detta jag var rädd för att läsa !! Suck !